Ön Araştırmalar

İlk olarak bilimsel araştırma yöntemlerinden yararlanmam gerekiyordu, bu amaçla uzaktan eğitim alırken okul arkadaşlarıma anket gönderdim. Gözlemlerimi destekleyici anket sonuçlarına ulaştım.

Literatür taramalarımı su tüketimi, el hijyeni ve okullarda hijyen konularında yaptım. 

Bu verilerden hareketle kendim deney yaptım. 20 saniye el yıkarken musluğun açık bırakılmasıyla 2-2,5 litre suyun boşa gittiğini gördüm. Su tasarruf başlığı kullandım ve suyun çok açılmasını önlemek için de bir aparat tasarladım. Evdeki musluğa taktım. 

Yaptığım araştırmalar sonucunda elde ettiğim verilere göre toplam maliyeti ve bu maliyet ile önlenebilecek günlük su israfı miktarını hesapladım. 

Mevcut kullanılan ürünleri ve ulusal / uluslararası yapılmış projeleri araştırdım. Fotoselli musluklar su tasarrufu için ilk akla gelendi. Ancak eli nesne olarak algıladığı her an yeniden su akıtmaktadır. Çalışma prensibini anlamak için Arduino ile sensörlü musluk, sıvı sabunluk ve havluluk tasarladım. Ancak bunların hiçbiri yenilikçi değildi.

El yıkarken 20 saniye geri sayım içim uzmanlar çocuklara 2 kere “İyi ki doğdun” şarkısının söylenmesini önermektedir. Ancak benim kardeşim bu şarkıyı her söylediğinde kek pişirmek ve mum üflemek istiyordu. Çocuklar için üretilmiş el yıkama sürecinde geri sayım sayacı da bulunmaktadır. Arduino ile bu kapsamda yapılmış projeler de vardır. Onları da inceleyip kardeşim için yaptım. Çok hoşuna gitti ama suyu kapatmayı unutuyordu. Ben de mevcut tüm projeleri inceleyip yenilikçi bir çözüm bulmayı amaçladım.

Projeme başlamdan önce yurtdışında yapılmış ve yayınlanmış projeleri taradım. 20 saniye geri sayım sayacı, el yıkama hatırlatıcısı, ultraviyole ışınlarla hijyenin sağlanması, el yıkamadan çıkılırsa tuvalet kapısında uyarı yanması gibi projelerin yapılmış olduğunu gördüm. Ancak bu projelerin hiçbiri yenilikçi değildi ve hem su tasarrufunu hem de el yıkama alışkanlığını birlikte ele almıyordu.

Benim projem nesnelerin internetinin kullanıldığı, hem su tasarrufunun hem de el yıkama alışkanlığının sağlandığı ilk projedir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTurkish