Merhaba, ben Alp Özpamir. YGA gönüllüsü henüz olamasam da “Çift kanatlı” olmayı kendime hedef belirlemiş olan 15 yaşında bir Türk genciyim. Bu hedef doğrultusunda şu ana kadar yaptıklarımdan, gönüllülüklerimden, proje ve ödüllerimden size kısaca bahsedeyim:
Görme engelli bireylerin Braille alfabesini öğrenmelerini kolaylaştırmak için “6-dot brick” isimli bir uygulama geliştirdim ve bu yıl Apple WWDC Swift Student Challenge’ı kazandım. Geliştirici bursiyeri oldum. Uygulamam Appstore’da ücretsiz indirilebilir şekilde yayınlandı. https://6-dotbrick.com
Oxford Üniversitesi’nde katıldığım mühendislik yaz kampında her yıl her alanda bir öğrenciye verilen “Engineering Prize for Outstanding Performance” ödülünü aldım. Çeşitli grup projeleri dışında bireysel bitirme projesi olarak okulöncesi çocuklar ve Alzheimer hastaları için akıllı sayaç projesi geliştirdim.
Pandemi döneminde el yıkama kurallarını öğretme amaçlı geliştirdiğim “Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı Musluk Sistemi” isimli projemle TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışmasında Türkiye Birincisi oldum.
Yeni nesil sorularda kendimin ve arkadaşlarımın yaşadığı sorunlara çözüm önerisi olarak geliştirdiğim “Akıllı Test Kitabı” projesi ile TEKNOFEST eğitim teknolojileri alanında Türkiye finalisti oldum. Ancak pandemi nedeniyle finallere katılamadım.
Özel gereksinimli bireylerin gereksinim durumlarına göre ayarlanabilen “Akıllı Trafik Lambası” projemle TEKNOFEST akıllı ulaşım alanında Türkiye yarı finalisti oldum.
Matematik formüllerini görselleştirerek eğlenerek öğretmeyi amaçladığım oyunumla “Oyunumu Kodluyorum” yarışmasında “En İyi Tasarım Ödülü”nü aldım.
Dünya çapında 31.928 başvurudan 4.644 öğrencinin ikinci aşama olan mülakata alındığı ve sonrasında 1.000 öğrencinin kabul edildiği The Knowledge Society programına burslu kabul aldım ve 10 ay boyunca eğitim alma, proje ve staj yapma hakkı kazandım.
Yetkin Gençler programından da kabul aldım, 3 ay boyunca aldığım eğitimler sonrasında 19 Kasım tarihinde katılacağım Yetgen Zirvesi ardından Yetgen mezunu olacağım.
İlkokul dönemimde First Lego League JR ve First Lego League turnuvalarına takım arkadaşlarımla birlikte katıldım, hatta bir kere “Yükselen Yıldız” ödülünü aldık.
Ancak sonrasında ortaokulumda takım kurulmayınca ben de turnuva gönüllüsü oldum. FIRST turnuvalarında edindiğim gönüllülük tecrübeleri ile bir topluluğun parçası olarak gönüllü olmanın önemini öğrendim.
Şimdi de gönüllülük çalışmalarımdan da kısaca bahsedeyim:
Bilim Kahramanları Derneği gönüllüsüyüm. 11 tane bölgesel, ulusal ve uluslararası First Lego League ve World Robot Olympiad turnuvalarında çeşitli saha gönüllülüklerinde bulundum.
Fikret Yüksel Vakfı düzenleme komitesi gönüllüsüyüm. FIRST Robotics Competition ve FIRST Tech Challenge dökümanlarının çevirisine katkı veriyorum. Ayrıca FRC ACI takımında mekanik tasarım üyesiyim.
Okulumun Çocuk Hastanesi Kulübü‘nde gönüllüyüm. Bu ay itibariyle ayda bir kere Behçet Uz Hastanesi’nde yatarak tedavi gören küçük arkadaşlarımızı ziyaret edeceğim.
Alzheimer İçin Gençlik Derneği gönüllüsüyüm. Her hafta derneğimize kayıtlı Alzheimer hastası büyüklerimizi ve yakınlarını arıyoruz. Ayrıca sosyal medya komitesi tasarım gönüllüsüyüm.
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) gönüllüsüyüm. Onların aracılığıyla oluşturduğum çalışma grubundaki görme engelli arkadaşlarıma Braille alfabesini öğrenmelerinde destek oluyorum.
Daha gerçekleştirmek istediğim ve üzerinde çalıştığım projelerim var. Ancak biliyorum ki projeleri hayat geçirirken aynı dertlerden dertlenen ve birbirimizi tamamlayabileceğimiz bir arkadaş grubu ile çalışmak çok önemli. YGA’da benim için böyle bir grup var. İnanıyorum ki çok anlamlı projeleri hep birlikte gerçekleştirebiliriz. YGA’nın Bilim Seferberliği projesinde elimden gelen her şeyi yapacağıma emin olabilirsiniz.
Beni daha yakından tanımak isterseniz Linkedin hesabım ve internet sitem şu şekilde:
https://www.linkedin.com/in/alp-ozpamir/
BEN DE YGA ZİRVE’YE KATILIP SİZLERLE TANIŞMAYI ÇOK İSTİYORUM.